Az antioxidánsok feladatai és az oxidáció

Általánosságban tehát elmondhatjuk, hogy az antioxidánsok legfőbb feladatai közé tartozik, hogy segítsenek minket a betegségek legyőzésében és azok távol tartásában. Azt mondhatjuk, hogy az antioxidánsok jót tesznek az egészségnek, a szabad gyökök azonban nem.  Az antioxidánsok többségét a gyümölcsökben és a zöldségekben találjuk meg, de a legtöbb ember ezekből nem fogyaszt bőségesen, ezért sokunk szervezetéből hiányoznak az antioxidánsok. Ezért vált nagyon fontossá, hogy az antioxidánsokat pótoljuk tabletta és kapszula formájában.

antioxidáns

De mit is csinál pontosan az antioxidáns?

Elsőként furcsán hangozhat, hogy valami, aminek a nevében ott áll az “anti”, az jót tehet nekünk. Pedig ez az “anti” tényleg lényeges és nagyszerű szerepet tölt be a szervezetünkbe. A folyamat nagyon egyszerű: az antioxidáns egy olyan anyag, mely teljes mértékben képes megvédeni a szervezetünket és más dolgokat is attól a káros folyamattól, melyet úgy hívunk: oxidáció. Elég csak egy egyszerű példát elképzelnünk: a vas rozsdásodását vagy a vaj megavasodását. Az oxigénről tudjuk azt, hogy nélkülözhetetlen az élethez. Ugyanakkor egy igen reaktív elemről van szó, tehát nagyon könnyen kölcsönhatásba lép más elemekkel. A vassal való reakciója során rozsdát képez és a vajban levő zsírt is oxidálja, így az megavasodik. Szervezetünkben is ezekhez hasonló folyamat játszódik le.

Ahogy telik az idő, annál inkább hajlamosabbak leszünk az oxidációra - úgy kell ezt elképzelnünk, hogy testünk is el kezd rozsdásodni. Minden olyan anyagot, mely ezt a fajta rozsdásodási folyamatot képes lelassítani, antioxidánsnak nevezzük. az antioxidáns tehát tulajdonképpen megvédi a vegyületeket az oxigénnel szemben. Szervezetünk néhány ilyen antioxidáns önmaga is képes előállítani, de a táplálkozásunk során is szükség van, hogy néhány ilyen anyagot bevigyünk a szervezetünkbe. Például a szervezetünk a két legfontosabb és legismertebb antioxidánst a C- és az E-vitamint nem képes előállítani, amiket így nekünk szükséges pótolni. A szervezetünk antioxidánsként enzimeket, q10 koenzimeket és kéntartalmú vegyületeket állít elő. (pl. glutation) A kívülről bevitt tápanyag antioxidánsok közé a C- és E-vitaminon kívül még besoroljuk a bioflavonoidokat, a karotionidokat és más kéntartalmú vegyületeket is. 

Melyik antioxidánsokból kell nagyon sokat fogyasztani? 

A karotionidok

A karotionidok természetes vegyületek és zsírban oldódnak. A növények ezeket az anyagokat azért fejlesztették ki magukban, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök ellen. A különböző növények folyamatosan termelik ezt az anyagot. Érdekessége, hogy kisebb mennyiségben is képes sárgára színezni a bőrt. De nem kell megijedni tőle, hiszen teljesen biztonságos a fogyasztása, korlátlan mennyiségben ehetünk belőle. A karotionidok legjobb forrásai a következők: édesburgonya, tök, endívia saláta, fehérrépa, sárgarépa és a kelkáposzta. Ezek az anyagok az emberi szervezetben is csökkentik a szabad gyököket és nagyon magas az A-vitamin tartalmuk,tehát jó hatással vannak a látásra is.  Más hasznos anyagok is találhatók benne, mint például: Beta-karotin, Alfa-karotin, lycopin. Lutein, és a zeaxantin, ami szintén nagy mértékben hozzájárul a szembetegségek gyógyításához. A hályogok kialakulását is meggátolja! 

A polifenolok és a flavonoidok

Ezek közé az anyagok közé soroljuk az almát, a körtét, a fokhagymát, a póréhagymát, a gránátalmát is. A piros szőlők is sok flavonoidot tartalmaznak. Ezenkívül a zöld tea is bővelkedik ezekben az anyagokban. És hogy milyen előnyük van ezeknek a vegyületeknek? A polifenolok és a flavonoidok képesek arra, hogy a sejtcellákban megakadályozzák az oxidációt és annak káros anyagainak beépülését, vagyis a különböző káros anyagok segítségükkel eltűnnek a szervezetünkből. A fokhagyma pedig különösen kiemelkedik ezen anyagok közül, hiszen rendeget jótékony hatása van. Vírus- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, tisztít és fertőtlenít többek között. Magas flavonoid tartalmán kívül még rengeteg B- és C-vitamint is tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást és gátolja a véralvadást, javítja a koleszterinszintet és a PMS tüneteit is enyhíti. A megfázást pedig pillanatok alatt orvosolhatjuk vele. Fogyasszunk sok piros gyümölcsöt is, hiszen ezek flavonoid tartalma is igen magas. Ilyen például a fekete áfonya, de még jobb, ha találunk egy-egy chiamag acai berryt, mely a legjobb, legegészségesebb étel az egész világon.

 

Antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők

Dr. Chen Líciumgyümölcs 100g (Goji berry)

Dr. Chen Lícium gyümölcs 100g (Goji berry)

A termék antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően segítségével hozzájárulhatnak immunrendszerünk megóvásához.

Ár: 1195 Ft
Megnézem
Újdonság

NapfényvitaminZerohistamine antioxidáns formula 30db

Napfényvitamin Zerohistamine antioxidáns formula 30db

Egyedülálló antioxidáns formula, mely hisztaminérzékenység esetén is fogyasztható.

Ár: 5595 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!