Antioxidánsok és az öregedés

Az antioxidánsok felfedezése

Az antioxidánsok felfedezésének története igen érdekes és szerteágazó, ezért is érdemes elmesélni, hogyan is ismerték fel e szabad gyököket megsemmisítő anyagokat.

antioxidánsok

Régen az E-vitaminról azt gondolták, hogy nincsen semmiféle kedvező hatása. Azt sejttették ugyan, hogy fogyasztásával meg lehet erősíteni a szervezetet, így az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, de senki sem tudta azt, hogy pontosan mi is lehet a szerepe a szervezetben. Látszólag a vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy semmilyen enzimatikus folyamatban nem vesz részt és még csak a vegyületek felépítésében sincs semmilyen szerepe. Kezdetben nagyon sok tudós szkepszissel viszonyult az E-vitaminhoz és állították, hogy nincs szüksége a szervezetnek erre az anyagra. Csak azt tudták bizonyítani, hogy az állatok születéséhez nélkülözhetetlen, hiszen a laboratóriumi állatoknál a magzat minden esetben elhalt, ha elvonták tőle az E-vitamint.

Később el kezdték vizsgálni, hogy az antioxidánsok lassítják az öregedést és még a rák is kezelhető illetve megelőzhető a segítségével. Az antioxidánsok rákos hatását akkor fedezték fel, mikor e vegyületek öregedés gátló hatását vizsgálták. Néhány tudós úgy gondolta, hogy a rákos betegek élettartama ugyan nem növekedett, de javultak az életkilátások a betegség esetében. A tudósok később tanulmányozni kezdték a különböző megbetegedéseket annak tekintetében, hogy elszenvedőjük milyen mennyiségben veszi magához az antioxidáns anyagokat. Amikor a szívbetegség előfordulásának és az E-vitamin szedésének kapcsolatát vizsgálva, azt tapasztalták, hogy minél nagyobb mennyiségben és minél hosszabb ideig fogyasztják az emberek ezt a vitamint, a szívbetegség megjelenése annál ritkább. Gladys Block a University of California doktora azt tapasztalta, hogy a C-vitamin és a karotinoidok számos rákfajta kialakulásának esélyét csökkentette.

1993-ban a Harvard egyik kutatócsoportja arra az eredményre jutott, hogy a több, mint két éven át tartó rendszeres E-vitamin kapszula szedése nagyban csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Tehát ha az emberek több antioxidánst fogyasztanak, akkor általános egészségügyi állapotuk is javul. Végül a kutatók kísérleti eredményeikkel is bizonyítani kezdték az antioxidánsok és az Alzheimer-kór, a hályog és más betegségek közötti összefüggést.
 

Az antioxidánsok csoportosítása

Kétfajta antioxidáns különböztetünk meg: a táplálékkal bevitt vegyületeket exogén antioxidánsnak, a szervezet által termelteket endogén antioxidánsnak nevezzük. Most ezek szerepéről lesz szó.
 

Az endogén antioxidánsok szerepe

A szervezetben termelődő antioxidánsok szerepe nagyon összetett. Már eleve nem ugyanazok ezek a vegyületek, hiszen találunk közöttük sok enzimet vagy koenzimet, melyek például a biokémiai reakciók katalizálásáért felelősek. A leggyakoribb endogén antioxidáns a glutation, mely egy igen fontos anyag a sejtek védelme szempontjából. Ez az anyag egy alacsony kéntartalmú vegyület, mely szorosan együttműködve a szeléntartalmú glutation peroxidáz enzimmel fejti ki jótékony hatását. szintén nagy hatóerővel rendelkeznek a szuperoxid dizmutázok. Ezek az SOD-k. Egyik típusuk ásványi rezet és cinket tartalmaz, egy másik pedig ásványi mangánt. Ezek a vegyületek hihetetlen mértékben képesek az oxigén egyik ártalmas formáját, a szuperoxidot hidrogén-peroxiddá alakítani. Valóban, a hidrogén-peroxid is károsítja a sejteket, romboló hatása azonban mégsem olyan erős, mint a szuperoxidá. A hidrogén-peroxiddal a szintén endogén antioxidáns a kataláz száll szembe úgy, hogy azt vízzé alakítja. A szeléntartalmú glutation-peroxidázok ugyancsak vízzé tudják alakítani a hidrogén-peroxidot.
 

Az exogén antioxidánsok szerepe

Az exogén vagy táplálékkal bevitt antioxidánsok szerepe, védőfunkciója az endogén antioxidánsokénal jóval szélesebb. Az E-vitamin például egy zsírban oldódó vitamin, mely a zsírtartalmú vegyületekben feloldódva a sejtmembránokban és a lipoproteinekben teljes védelmet nyújt. Ezenkívül még más helyen is kifejti jótékony hatását. A C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a véráramban. E-vitamint zsírban oldódó vitaminnak nevezzük, amiért összefér a zsírokkal, míg a C-vitamin vízben oldódó. Az antioxidánsok közül bármelyik nagyon hasznos a szervezet számára, de sokkal biztosabb védelmet nyújtanak, ha csoportban dolgoznak együtt testünkben. Ez pedig egy olyan kulcskérdés, amelyről még később lesz szó.

Antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők

Dr. Chen Líciumgyümölcs 100g (Goji berry)

Dr. Chen Lícium gyümölcs 100g (Goji berry)

A termék antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően segítségével hozzájárulhatnak immunrendszerünk megóvásához.

Ár: 995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!