Antioxidánsok és az öregedés

Az antioxidánsok felfedezése

Az antioxidánsok felfedezésének története igen érdekes és szerteágazó, ezért is érdemes elmesélni, hogyan is ismerték fel e szabad gyököket megsemmisítő anyagokat.

antioxidánsok

Régen az E-vitaminról azt gondolták, hogy nincsen semmiféle kedvező hatása. Azt sejttették ugyan, hogy fogyasztásával meg lehet erősíteni a szervezetet, így az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, de senki sem tudta azt, hogy pontosan mi is lehet a szerepe a szervezetben. Látszólag a vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy semmilyen enzimatikus folyamatban nem vesz részt és még csak a vegyületek felépítésében sincs semmilyen szerepe. Kezdetben nagyon sok tudós szkepszissel viszonyult az E-vitaminhoz és állították, hogy nincs szüksége a szervezetnek erre az anyagra. Csak azt tudták bizonyítani, hogy az állatok születéséhez nélkülözhetetlen, hiszen a laboratóriumi állatoknál a magzat minden esetben elhalt, ha elvonták tőle az E-vitamint.

Később el kezdték vizsgálni, hogy az antioxidánsok lassítják az öregedést és még a rák is kezelhető illetve megelőzhető a segítségével. Az antioxidánsok rákos hatását akkor fedezték fel, mikor e vegyületek öregedés gátló hatását vizsgálták. Néhány tudós úgy gondolta, hogy a rákos betegek élettartama ugyan nem növekedett, de javultak az életkilátások a betegség esetében. A tudósok később tanulmányozni kezdték a különböző megbetegedéseket annak tekintetében, hogy elszenvedőjük milyen mennyiségben veszi magához az antioxidáns anyagokat. Amikor a szívbetegség előfordulásának és az E-vitamin szedésének kapcsolatát vizsgálva, azt tapasztalták, hogy minél nagyobb mennyiségben és minél hosszabb ideig fogyasztják az emberek ezt a vitamint, a szívbetegség megjelenése annál ritkább. Gladys Block a University of California doktora azt tapasztalta, hogy a C-vitamin és a karotinoidok számos rákfajta kialakulásának esélyét csökkentette.

1993-ban a Harvard egyik kutatócsoportja arra az eredményre jutott, hogy a több, mint két éven át tartó rendszeres E-vitamin kapszula szedése nagyban csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Tehát ha az emberek több antioxidánst fogyasztanak, akkor általános egészségügyi állapotuk is javul. Végül a kutatók kísérleti eredményeikkel is bizonyítani kezdték az antioxidánsok és az Alzheimer-kór, a hályog és más betegségek közötti összefüggést.
 

Az antioxidánsok csoportosítása

Kétfajta antioxidáns különböztetünk meg: a táplálékkal bevitt vegyületeket exogén antioxidánsnak, a szervezet által termelteket endogén antioxidánsnak nevezzük. Most ezek szerepéről lesz szó.
 

Az endogén antioxidánsok szerepe

A szervezetben termelődő antioxidánsok szerepe nagyon összetett. Már eleve nem ugyanazok ezek a vegyületek, hiszen találunk közöttük sok enzimet vagy koenzimet, melyek például a biokémiai reakciók katalizálásáért felelősek. A leggyakoribb endogén antioxidáns a glutation, mely egy igen fontos anyag a sejtek védelme szempontjából. Ez az anyag egy alacsony kéntartalmú vegyület, mely szorosan együttműködve a szeléntartalmú glutation peroxidáz enzimmel fejti ki jótékony hatását. szintén nagy hatóerővel rendelkeznek a szuperoxid dizmutázok. Ezek az SOD-k. Egyik típusuk ásványi rezet és cinket tartalmaz, egy másik pedig ásványi mangánt. Ezek a vegyületek hihetetlen mértékben képesek az oxigén egyik ártalmas formáját, a szuperoxidot hidrogén-peroxiddá alakítani. Valóban, a hidrogén-peroxid is károsítja a sejteket, romboló hatása azonban mégsem olyan erős, mint a szuperoxidá. A hidrogén-peroxiddal a szintén endogén antioxidáns a kataláz száll szembe úgy, hogy azt vízzé alakítja. A szeléntartalmú glutation-peroxidázok ugyancsak vízzé tudják alakítani a hidrogén-peroxidot.
 

Az exogén antioxidánsok szerepe

Az exogén vagy táplálékkal bevitt antioxidánsok szerepe, védőfunkciója az endogén antioxidánsokénal jóval szélesebb. Az E-vitamin például egy zsírban oldódó vitamin, mely a zsírtartalmú vegyületekben feloldódva a sejtmembránokban és a lipoproteinekben teljes védelmet nyújt. Ezenkívül még más helyen is kifejti jótékony hatását. A C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a véráramban. E-vitamint zsírban oldódó vitaminnak nevezzük, amiért összefér a zsírokkal, míg a C-vitamin vízben oldódó. Az antioxidánsok közül bármelyik nagyon hasznos a szervezet számára, de sokkal biztosabb védelmet nyújtanak, ha csoportban dolgoznak együtt testünkben. Ez pedig egy olyan kulcskérdés, amelyről még később lesz szó.

100% Gránátalmakoncentrátum szelénnel 500ml

100% Gránátalma koncentrátum szelénnel 500ml

A Gránátalma koncentrátum kiemelkedően magas antioxidáns tartalmánál fogva, természetes védelmet nyújt a téli időszak megbetegedései ellen.

Ár: 3490 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!